Categorie:

Tips geboortekaartje

Wat zet je op een geboortekaartje?

Als je een geboortekaartje hebt uitgekozen is het tijd om na te gaan denken over de tekst. Best lastig, want wat zet je nu precies op een geboortekaartje? Speciaal voor jou deze handige checklist.

1. Namen baby

Natuurlijk mag de naam niet ontbreken. De roepnaam schrijf je op de voorkant, eventuele doopnamen op de achter- of binnenkant. Ben je niet getrouwd? Vaak vermeld je de achternaam er dan ook bij. Als je wel getrouwd bent en dezelfde achternaam hebt is dat niet per se nodig. Logische informatie laat je wat mij betreft altijd weg, want daar blijft het kaartje lekker rustig van.

2. Geboortegegevens

De geboortegegevens weet je vooraf niet natuurlijk, maar die kun je, als je dat wilt, vermelden op het geboortekaartje. Sommige mensen vinden het leuk om te lezen, voor anderen is het handig bij het aanschaffen van een cadeautje. Mocht je baby niet in maatje 50 passen bijvoorbeeld 😉

3. Gedichtje en/of aanhef

Een versje, rijmpje of bijbeltekst wordt vaak op het kaartje vermeld.  Dit is super persoonlijk, dus denk daar goed over na. Voor inspiratie kun je terecht op mijn Pinterestbord.

Boven de naam aan de binnen- of achterkant kun je ook nog kiezen voor een aanhef zoals ‘dankbaar en blij zijn wij met de geboorte van onze zoon/dochter’. Regelmatig wordt ook voor één van beiden gekozen, maar allebei kan dus ook.  

4. Contactgegevens

Jullie eigen namen mogen natuurlijk ook niet ontbreken. Is het niet je eerste kindje? Vergeet dan ook niet de namen van je andere kindje(s). Ik maak namelijk regelmatig mee dat tekst letterlijk wordt gekopieerd uit een eerder geboortekaartje. Verder meld je de adresgegevens voor bezoek of voor als mensen een kaartje willen sturen.

5. Bezoek

Moet je iets over bezoek vermelden? Wat mij betreft zijn alleen het noemen van telefoonnummers voldoende. Immers, het is tegenwoordig vrij normaal dat je eerst even belt of appt voordat je op kraambezoek gaat. Weet je niet zeker of jouw geadresseerden dat ook logisch vinden? Vermeld dan zo kort mogelijk dat ze even contact op moeten nemen. Hoe meer tekst rondom dit onderwerp, hoe meer het gaat opvallen. En stiekem vind ik dat jammer, omdat het belangrijkste de aankondiging van je kindje is.

Wil je echt alleen bezoek binnen een bepaalde periode? Dan is het wel handig om dit te vermelden door bijvoorbeeld een zin als ‘bezoek graag tijdens de kraamdagen’.

6. Kadotip

Liever geen cadeaus die je niet mooi vindt? Steeds vaker staat er (heel klein) een link naar de cadeaulijst op het geboortekaartje.

meet me on

instagram