Categorie:

Tips geboortekaartje

Wat voor tekst zet je op een geboortekaartje?

Als je een geboortekaartje hebt uitgekozen is het tijd om na te gaan denken over de tekst. Best lastig, want wat voor tekst zet je nu precies op een geboortekaartje? Speciaal voor jou deze handige checklist.

Een voorbeeld voor de tekst op de achterkant van een geboortekaartje.

Checklist tekst geboortekaartje

1. Namen baby

Natuurlijk mag de naam niet ontbreken. De roepnaam schrijf je op de voorkant, eventuele doopnamen op de achter- of binnenkant. Heb je als partners niet dezelfde achternaam? Vaak vermeld je de achternaam dan ook bij de namen van jullie kindje(s). Als je wel dezelfde achternaam draagt is dat niet per se nodig. Logische informatie laat je wat mij betreft altijd weg, want daar blijft het kaartje lekker rustig van.

2. Geboortegegevens

De geboortegegevens weet je vooraf niet natuurlijk, maar die kun je, als je dat wilt, vermelden op het geboortekaartje. Sommige mensen vinden het leuk om te lezen, voor anderen is het handig bij het aanschaffen van een cadeautje. Mocht je baby niet in maatje 50 passen bijvoorbeeld 😉

3. Gedichtje en/of aanhef

Een versje, rijmpje of bijbeltekst wordt vaak op het kaartje vermeld.  Dit is super persoonlijk, dus denk daar goed over na. Voor inspiratie kun je terecht op mijn Pinterestbord.

Boven de naam aan de binnen- of achterkant kun je ook nog kiezen voor een aanhef zoals ‘dankbaar en blij zijn wij met de geboorte van onze zoon/dochter’. Regelmatig wordt ook voor één van beiden gekozen, maar allebei kan dus ook.  

Een achterkant blijft lekker rustig als er niet te veel tekst op het geboortekaartje staat
4. Contactgegevens

Jullie eigen namen mogen natuurlijk ook niet ontbreken. Is het niet je eerste kindje? Vergeet dan ook niet de namen van je andere kindje(s). Ik maak namelijk regelmatig mee dat tekst letterlijk wordt gekopieerd uit een eerder geboortekaartje. Het zou jammer zijn als broertje(s) en zusje(s) ontbreken natuurlijk. Verder meld je de adresgegevens voor bezoek of voor als mensen een kaartje willen sturen.

5. Bezoek

Moet je iets over bezoek vermelden? Wat mij betreft zijn alleen het noemen van telefoonnummers voldoende. Immers, het is tegenwoordig vrij normaal dat je eerst even belt of appt voordat je op kraambezoek gaat. Weet je niet zeker of jouw geadresseerden dat ook logisch vinden? Vermeld dan zo kort mogelijk dat ze even contact op moeten nemen. Hoe meer tekst rondom dit onderwerp, hoe meer het gaat opvallen. En stiekem vind ik dat jammer, omdat het belangrijkste de aankondiging van je kindje is.

Wil je echt alleen bezoek binnen een bepaalde periode? Dan is het wel handig om dit te vermelden door bijvoorbeeld een zin als ‘bezoek graag tijdens de kraamdagen’. Of juist: ‘bezoek graag na de eerste vier weken’, als je liever eerst even met je gezin wilt genieten.

6. Kadotip

Liever geen cadeaus die je niet mooi vindt? Steeds vaker staat er (heel klein) een link naar de cadeaulijst op het geboortekaartje.

Hopelijk kan je hier mee uit de voeten. Heb je hier vragen over? Mail gerust naar marianne@leesign.nl, dan denk ik met je mee.

meet me on

instagram